Oтворена самостaлна изложба Николине Песлаћ „Цртежи”

In: Arhiva

У сриједу, 27. 1. 2021. године, у Музеју Козаре отворена је самостaлна изложба „Цртежи”, аутора Николине Песлаћ.

Николина је један од аутора који су на основу одлуке Умјетничког савјета, Музеј Козаре изабрао за излагачку сезону 2020. године. Због ванредне ситуације изазване корона вирусом изложба је умјесто у 2020. отворена 2021. године.

Изложба траје до 27. марта 2021. године.

Николина Песлаћ је сва дјела са ове изложбе, уз још један рад (укупно 19 радова), поклонила Музеју Козаре.

Аутoр о изложби:

На изложби је представљено 18  цртежа на којима преовладава монохромија са тек понеким бојеним акцентом. На први поглед заступљени су мотиви акта разложени на анатомске студије који се наслањају на  кадрове из природе.

Даљом анализом радова долази се до основног полазишта око које се постепено градила цртачка прича а у њеној сржи је питање идентитета савременог човјека. Сложени феномен који већ поприма облике друштвеног експеримента у рјечник свакодневнице донио је ријеч „глобално”.

Глобализација је данас незаобилазна тема у разматрању савремених збивања. Најчешће разматрана из угла економије, политикологије, психологије као таква интересантна је и мени као умјетнику. Поред евидентног занемаривања  националног културног и других идентитета, нарочито ме интересује како се све то прелама кроз призму личности појединачног човјека кога овај феномен подстиче да искорачи из домена властите културе, да мијења своја знања, схватања, и способности. Постављен између двије слике од којих прва обећава благостање а друга редовно напомиње могућност глобалне катастрофе појединац покушава да се прилагоди промјенама. Када се промјене дешавају брзо, смањује се могућност предвиђања а то подстиче додатни страх и утисак да живот у „глобалном селу” постаје опасан и несигуран. Под великим притиском поједини попуштају и расте инциденца психичких обољења, депресије, анксиозности и тако даље.

Монохромијом и одузимањем индивидуалних карактеристика актовима, који су налик на моделе из анатомских атласа а какве виђамо најчешће по зидовима здравствених установа настојим сликовито приказати уз губитак идентитета и крхкост коју посједује свако од нас. Једнако угрожене, појединца и природу постављам једно уз друго.

Николина Песлаћ

Оставите одговор