Отворена археолошка изложба Доња Долина

In: Актуелно

У Музеју Козаре отворена је изложба „Доња Долина, археолошка истраживања и вишедеценијски заборав” аутора Славице Арсенијевић.

Арсенијевићева, која је иначе магистар археологије и музејски савјетник у Музеју РС, наводи да је изложено око 20 одсто од 1.125 предмета из изложбе која је била у Бањалуци прије двије године. Тада је овом изложбом обиљежено 120 година од првих археолошких ископавања 1889. године на подручју Доње Долине.

„Први дио ископавања радио је Земаљски музеј из Сарајеве, један дио материјала који је откривен од 1889. до 1927. налази се у Земаљском музеју. Касније Музеј Босанске Крајине који се сада зове Музеј РС, добио је свог првог археолога и онда је наставио ископавања, тако да је овдје презентован материјал који се налази у Праисторијској збирци Музеја РС. Представљено је осам година археолошких ископавања Музеја Босанске Крајине од 1963. до 1981. године. Дио материјала који је представљен потиче из насеља, дио материјала односи се на налазе из гробова и тамо превлађују метални предмети. Трећи дио материјала налази се у Завичајном музеју Градишка”, прича Арсенијевићева.
Директор Музеја Козаре Драгана Мамић, каже да ће ова изложба бити отворна до краја новембра.

„Приједорска публика већ дужи временски период није имала прилику да присуствује представљању из области археологије, сигуран сам да ће бити посјећена ова изложба. Музеј Козаре дуги низ година сарађује са Музејом РС и надам се да ће та сарадња у будућности бити још чвршћа”, каже Мамићева. Додаје да је ова изложба првенствено резултат сарадње вишег кустоса из Музеја Козаре Данијеле Радосавац са аутором Славицом Арсенијевић.

(Текст: КОЗАРСКИ ВЈЕСНИК)

Оставите одговор