Објављена нова књига „Алманах“

In: Arhiva

У издању Удружења архивских радника Републике Српске, Архива Републике Српске и Музеја Козаре објављена је књига „Алманах тајног ђачког друштва из Тузле. Поезија и прозни радови настали у бихаћком затвору Кула 1915. године“. Књигу су приредили мср Ведрана Адамовић и др Боривоје Милошевић. Рецензије књиге потписују др Ђорђе Микић, мр Зоран Пејашиновић и мр Владан Вуклиш. Књига је обима 166 страна.

Када посматрамо српску омладину из Босне и Херцеговине за вријеме аустроуграске владавине, тузланска група ђака представља важан дио општег омладинског покрета. Константан је рад на себи припадника овог тајног ђачког друштва. Стварање у затвору пратимо још из бањалучког периода, да би се наставило и у Бихаћу 1915. године. Ту се родио „Алманах“ који је израђен у Кули и преписан у неколико примјерака. Уредници су били Стеван Хакман и Теодор Илић, док је на првој унутрашњој страни „Алманаха“ плавом оловком у боји наведено: „писао, повезао и насловну страну урадио Сретен Стојановић“. Један примјерак Младен Стојановић шаље родитељима уз напомену „припазите добро на ‘Алманах’ што сам вам послао. Он је чисто наш литерарни плод. Све су ово наши оригинални радови“. У њему пратимо пјесничка остварења браће Стојановић, иако Младена, уз Бранка Јузбашића већ тада издвајају као неког ко упада у очи „бројем публикованих радова и занимљивошћу своје литерарне личности“.

„Алманах“ представља драгоцјен извор за проучавање стваралаштва касније назване младобосанске генерације. Он је доказ да и у најтежим данима, омладина која је тежила промјенама, упркос свему, има један позитиван и напредан приступ, не одричући се стваралаштва ни тада. Напосљетку, то је још један прилог проучавању велеиздајничких ђачких процеса на простору БиХ у периоду Првог свјетског рата.

Оставите одговор