Николе Пашића бб Приједор
+387 52 211 334

Спомен кућа породице Стојановић

Спомен кућа породице Стојановић, депаданс Музеја Козаре, свечано је отворена 15. маја 2007. године.

Иначе, поменути објекат изграђен је готово у идентичном облику, на мјесту старе породичне куће Гавре и Симе Стојановића из 1893.године. И прије овог старог објекта на том мјесту се налазио првобитни стамбени објекат свештеничке породице Стојановић из 1864. године који ће изгорити у великом пожару 1882. Тај стари објекат који је додјељен Музеју 1960. године и у којем су се налазиле двије изложбе ” Погинули борци Приједора у другом свјетском рату” и ” Др Младен, живот и дјело”, због своје дотрајалости срушен је 1989. године. Сарадњом тадашње Општине и Завода за заштиту споменика културе БиХ, објекат је завршен у првој фази, тј. озидан и уграђена столарија. Рат, недостатак средстава, а и недовољна заинтересованост појединих фактора,условили су чињеницу да су тек 2006. године издвојена буџетска средства, расписан тендер, те извршена друга фаза санације објекта, односно његов завршетак почетком 2007. године.

Током 2006. и 2007. године обновљени су контакти с наследницима породице Сретена Стојановића, а истовремено и потомцима Стојановића, што је резултирало допуном музејске збирке, историјских и умјетничких експоната везаних за исте. Урађен је идејни и изведбени план те су постављене двије сталне изложбе: „Историјска изложба о породици Стојановић“, с посебним освртом на др Младена Стојановића којем је посвећено више од половине изложбе, а на спратном дијелу изложба „Избор из легата Сретена Стојановића“. Аутор изложби је Радивојац Миленко, директор Музеја, уз сарадњу академског сликара Предрага Марјановића, те кустоса Музеја.
Уз обиље докумената, фотографија и мањих тродимензионалних експоната, изложбу чине и 41 слика (различитих техника), 6 скулптура и 5 рељефа из умјетничког опуса Сретена Стојановића, а једна скулптура већих димензија експонирана је пред објекат. Иначе, стална изложба је конципирана на тај начин да јој се, временом, могу додавати новонабављени експонати и умјетничка дјела.

Треба на крају поменути да су последњи контакти с наследницима породице Сретена Стојановића (гђа Милица Арежина), те члановима породице Стојановић (др.Сретен Била и Младен-Бата Игњатијевић из Београда, те Младен Стојановић из Минхена) резултирали добијањем 290 цртежа и скица, 26 темпера, 57 акварела, 3 бронзане бисте, 6 малих бронзаних портрета, 4 бронзана рељефа мањих димензија, 1 рељеф од гипса, неколико личних предмета Сретена Стојановића и бројним каталозима од прије и послије другог Свјетског рата.