Изложба радова Трећег међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2020.

In: Актуелно

У четвртак, 20. августа 2020. године, у 12 часова, у Музеју Козаре, одржана је конференција за штампу поводом отварања изложбе Трећег међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2020.

С обзиром да награђени аутори, због ситуације изазване корона вирусом, нису у прилици да дођу у Приједору и лично преузму награде, те због ограничења које дефинише да максимално 50 особа може бити на јавном скупу (а узимајући у обзир да је на отварањима изложби претходна два Бијенала било више од стотину особа), изложба је отворена управо наведеном конференцијом за штампу, без церемонијалног отварања и коктела.
Изложба ће бити постављена од 20 августа до 20. новембра на двије локације: у Музеју Козаре и у Галерији „Сретен Стојановић”.
Иначе, на конкурс за Треће међународно бијенале радова на папиру пријавило се 126 аутора са свих континената (из укупно 21 државе), са 223 рада. Међународни жири у саставу: Франциско Араја (Француска), Лепосава Милошевић Сибиновић (Србија) и Предраг Марјановић (БиХ), након селекције радова пристиглих на конкурс, одлучио је да се за изложбу Бијенала изабере 172 рада од 98 аутора.
Такође, Жири је одлучио да се са три равноправне награде у износу од 500 евра награде сљедећи аутори: Љубомир Стахов (Хрватска), за рад „Из природе 2”, Марија Луиса Естрада Санчес (Мексико),за рад „Guardianas”, Хорхе Ногес Ерера (Мексико), за рад „Maniquie”, те да се додијели посебно признање Жирија сљедећим ауторима: Зорану Бановићу (БиХ), за рад „Одјек”, Биљани Гаврановић(БиХ), за рад „Кожа 1”, Диани Моралес Галисиа (Мексико), за рад „Ascenso”, Борјани Мрђа Драгичевић (БиХ), за рад „Гусјеница” и Цветки Хојник (Словенија), за рад „Тамна страна месеца 1/20”.
Уз неоспоран висок квалитет саме изложбе, за Музеј Козаре је посебно значајно да је захваљујући поклонима аутора учесника Бијенала, ликовна збирка Музеја богатија за 109 нових радова. Уз поклоњене радова са претходна два Бијенала, ликовна збирка је захваљујући овој манифестацији богатија за више од 340 радова.

Каталог Бијенала је доступан на нашим страницама:
http://bijenale-prijedor.com
https://prijedor.muzejkozare.org